Salderen en terugleveren

Salderen

Op dit moment hebben we in Nederland een subsidieregeling voor teruggeleverde elektriciteit: de salderingsregeling.

De salderingsregeling houdt in dat de elektriciteit die met zonnepanelen wordt opwekt en teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, wordt verrekend met de elektriciteit die u afneemt, uw werkelijke verbruik.

Zonnestroom die u dus zelf niet verbruikt, levert u aan het elektriciteitsnet terug. Via de salderingsregeling krijgt u daar een gunstige prijs voor.
Door deze subsidie betaalt u alleen de energiekosten voor uw netto verbruik. De regeling stimuleert hiermee het gebruik van zonnepanelen door huishoudens en bedrijven.

Leveren uw zonnepanelen meer energie terug aan het net dan u werkelijk verbruikt, dan krijgt u hier een (kleine) terugleververgoeding voor van uw energiemaatschappij.
De overheid heeft in 2024 besloten om de salderingsregeling voorlopig te handhaven.
Dat betekent dus dat u de opgewekte stroom 1 op 1 kunt wegstrepen tegen uw verbruik, inclusief energiebelasting.

Bron: Milieu Centraal

Wat is terugleveren?

Terugleveren bij zonnepanelen verwijst naar het proces waarbij de zonnepanelen (overtollige) elektriciteit produceren die niet onmiddellijk wordt verbruikt in het huis (of bedrijf) waar de zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

Deze overtollige elektriciteit wordt teruggevoerd naar het elektriciteitsnet, zodat het niet verloren gaat.

Wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan op dat moment nodig is in huis (of bedrijf), wordt het overschot aan elektriciteit dus naar het elektriciteitsnet teruggeleverd.

Dit proces wordt ook wel "netinvoeding" genoemd. De teruggeleverde elektriciteit kan dan worden gebruikt door andere gebruikers in het elektriciteitsnetwerk.

De meeste energieleveranciers hebben een programma voor netinvoeding, waarbij ze de eigenaar van het zonnesysteem vergoeden voor de elektriciteit die ze terugleveren.

De vergoeding voor netinvoeding kan variëren afhankelijk van het beleid van uw energieleverancier.

Via een P1-meter op uw slimme meter (bijvoorbeeld van Home Wizard) kunt u de teruglevering van uw zonne-energie goed bijhouden.

Terugleverkosten

De salderingsregeling kost energiemaatschappijen veel geld. Dat komt doordat steeds meer mensen zonnepanelen hebben. De stroom die zij wel opwekken, maar niet direct gebruiken wordt immers weer teruggeleverd aan het net.

Wordt er op een zonnige dag meer energie opgewekt dan verwacht? Dan daalt de energieprijs. Wordt er minder opgewekt? Dan stijgen de prijzen. Hiervoor krijgen energiebedrijven de rekening van netbeheerders. Dit noemen we onbalanskosten.
Daarnaast betalen zij ook nog profileringskosten.

Energieleveranciers maken daarom kosten wanneer er meer energie verbruikt wordt tijdens de uren wanneer de marktprijs hoog is of er juist meer opgewekt wordt in de uren wanneer de marktprijs laag is. Er ontstaat een verschil tussen het bedrag dat klanten voor stroom betalen en wat stroom feitelijk kost. Dit verschil betaalt de energieleverancier.  

Bovengenoemde kosten werden voorheen verrekend in de stroomprijs. De kosten voor het terugleveren van zonne-energie werden op die manier verdeeld over de energierekening van alle klanten. Dus ook aan klanten zonder zonnepanelen.

Vanwege de explosieve toename van zonne-energie (en teruglevering) de afgelopen jaren, lopen deze kosten steeds verder op.

Sommige energiebedrijven hebben daarom besloten om klanten met zonnepanelen hiervoor extra kosten te laten betalen door een vast bedrag per maand aan de energierekening toe te voegen, de terugleverkosten.


Bron: van de Bron

Hoeveel levert u terug met zonnepanelen?

Wanneer de salderingsregeling verdwijnt en terugleverkosten worden berekend, is het interessant om te weten hoeveel energie gaat u nu gaat terugleveren met uw zonnepanelen.

Een berekening daarvoor is niet zo makkelijk. In de topmaanden mei, juni en juli zult u ca. 13% van de totale jaaropbrengst opwekken (zie bovenstaande afbeelding).
Indien u bijvoorbeeld 4000 kWh per jaar aan elektriciteit verbruikt, komt dat op (4000:365=) 10,9 kWh per dag uit. Hiervan wordt gemiddeld 50% overdag gebruikt, wanneer de zonnepanelen energie opwekken. Dat betekent dat u in deze maanden nog 10,9 x 50% = 5,45 kWh per dag 's avonds gebruikt. De opbrengst van uw zonnepanelen moet u hiervan aftrekken, om uit te rekenen wat u gemiddeld per dag zal terugleveren*.

* Zorg er dus voor dat u niet teveel energie teruglevert. Neem niet teveel zonnepanelen en gebruik de stroom zoveel mogelijk als het wordt opgewekt. Tip: Vervang bestaande apparaten voor nieuwe energiezuinige, of vervang apparaten die elektriciteit gebruiken, in plaats van gas.

Advies over energie besparen?

Klaar om te ontdekken hoe u energie kunt besparen?

Neem vandaag nog contact met ons op!

Ons vriendelijke en deskundige team staat klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het verduurzamen van uw woning.